Recept på Semlor – Fettisdagsbullar


Dela receptetfacebook Semlor   Fettisdagsbullar0twitter Semlor   Fettisdagsbullar0email Semlor   Fettisdagsbullar

Semlor behöver man inte bara på fettisdagen, dem är tillräckligt goda för att kunna ätas året runt, speciellt dem här delikata semlorna..

Tillagning av Delikata semlor

1. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt, 37°C.
2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt resten av vätskan. Rör ner kesella, kardemumma, socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen.
4. Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin. Låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 min  på en rumsvarm och dragfri plats.
5. Tag upp degen på ett mjölat bord. Dela den mitt itu och rulla ut varje del till en smal längd.
6. Skär varje längd i 8 bitar. Forma degbitarna till runda bullar.
7. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem kallna på galler. Skär av ett lock på varje bulle.
9. Gör fyllningen: Gröp inkråmet ur bullarnas underdelar. Skålla, skala och mal sötmandeln.
10. Blanda inkråmet med mandeln, sockret och mjölken. Fördela fyllningen i bullarna.
11. Vispa grädden. Spritsa den över bullarna. Lägg på locken, sikta över florsocker och servera.

Ingredienser till Delikata semlor

Cirka 16 st.

50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
0,5 pkt (25 g) jäst
1 dl kesella
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 dl strösocker
1 krm salt
0,5 tsk hjorthornssalt
8–9 dl vetemjöl

inkråm från bottnarna
100 g sötmandel
0,5–1 dl strösocker
1–2 dl mjölk
3 dl vispgrädde

Garnering (?)
florsocker

Relaterade Bakrecept

Bullar
Postades: september 24, 2009 - Tags: ,

Tyckte du receptet smakade gott eller var det för mycket kaffe, choklad, socker eller nåt annat? Vi gillar att du tycker till, skriv gärna en kommentar.

Kommentarer

2 kommentarer to “Semlor – Fettisdagsbullar”

Skriv en kommentar om receptet

(måste anges)

(måste anges)