Recept på Lussebullar – Lussekatter


Dela receptetfacebook Lussebullar   Lussekatter4twitter Lussebullar   Lussekatter0email Lussebullar   Lussekatter

Snart är det jul igen, då blir det bakning av Lussebullar / Lussekatter för de flesta. Klassiskt recept.

Lussebullar med mandelmassa, om du föredrar det.

Tillagning av Lussekatter / Lussebullar

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

Ingredienser till Lussekatter / Lussebullar

* 50 g 1 pkt jäst för söta degar
* 150 g smör
o eller margarin
* 5 dl mjölk
* 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
* 2 frp à 0,5 g saffran
* 1,5 dl strösocker
* 0,5 tsk salt
* ca 17 dl vetemjöl

Garnering & pensling:
* russin
* 1 st ägg

Recept från http://recepten.se

Relaterade Bakrecept

Julmat & Julgodis
Postades: oktober 6, 2009 - Tags: , , , , , ,

Tyckte du receptet smakade gott eller var det för mycket kaffe, choklad, socker eller nåt annat? Vi gillar att du tycker till, skriv gärna en kommentar.

Kommentarer

11 kommentarer to “Lussebullar – Lussekatter”

Skriv en kommentar om receptet

(måste anges)

(måste anges)